2.1.2011

Riistasunnuntai

Sopivasti ennen vuoden vaihdetta tuli Yhteishyvä lehti ja siellä oli resepti juustoiselle porokeitolle, jota päätin kokeilla. Eihän tuollainen keittö itsestään täytä, joten pakastimesta kaivettiin myös vajaa kilon köntti hirven lihaa, josta valmistettiin käristys. Porokeitosta tehtiin halvempi versio jättämällä siitä kokonaan poron kylmäsavuporoviipaleet pois (ne oli kylläkin myös kaupasta loppu), joita olisi lopussa lisätty keiton päälle. Koskenlaskijan kylmäsavuporo juustossa on nimittäin vallan mainiosti nimensä arvoista makua. Porokeitto oli oiva alkupala syötäväksi sillä aikaa kun käristys muhi padassa.

Juustoinen porokeitto (4 hengelle)



125g kylmäsavuporolla maustettua sulatejuustoa (Koskenlaskija) [laitoin kyllä ehkä vähän enemmän..]
1 sipuli
2 rkl voita
3rkl vehnäjauhoja
6dl vettä
1 lihaliemikuutio
paprikajauhetta
muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
2 dl ruokakermaa

Lisäksi:
poron kylmäsavupaistiviipaleita
paahdettuja ruisleipäkuutioita

Hienonna sipuli ja kuullota se rasvassa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi ja liemikuutio. Anna kiehua 10 minuuttia.

Lisää paloiteltu sulatejuusto ja ruokakerma ja sekoita, kunnes juusto on täysin sulanut. Mausta keitto. Tarjoile keiton lisäkkeenä hienonnettua kylmäsavuporoa ja paahdettuja ruisleipäkuutioita. 


Hirvikäristys
n.800g hirven lihaa
voita
suolaa
mustapippuria
vajaa tölkki (0,33) olutta
vettä

Vuole jäisestä lihasta käristyssuikaleita. Ruskista lihat pannulla voissa, mausta suolalla ja pippurilla, lisää pataan. Laita pataan vettä ja olutta niin, että lihat peittyvät. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 1-2h. Tarkista maku välillä, lisää tarvittaessa suolaa. Lisukkeeksi perunamuusia, puolukkahilloa ja suolakurkkua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti